Uçtu, uçtu kuş uçtu
Dünya Kuş Gözlem Günü, 4–5 Ekim tarihlerinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yirmi beş ülkede kutlandı. Türkiye'deki Dünya Kuş Gözlem Günü etkinlikleri Doğa Derneği üye ve gönüllülerinden oluşan kuş gözlem toplulukları tarafından düzenlendi. Ankara, Antalya, Balıkesir, Hatay, İstanbul, Kars, Mersin, Muğla ve Şanlıurfa’da düzenlenen etkinliklere 574 kişi çeşitli etkinlikler ile dünya kuş gözlem gününü kutladı. Dünya Kuş Gözlem Günü, kamuoyunu kuşlar, kuş göçleri ve kuşların doğal yaşam alanları konusunda bilinçlendirmeyi ve korunmasını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir etkinliktir. Her yıl ekim ayının ilk hafta sonu tüm Avrupa ve Türkiye’de kuş gözlemciler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dünyada yaşayan 9.856 kuş türünden 1.855’inin (19%) göçmen olduğu tahmin ediliyor. Bu türlerden pek çoğunun sayısı hızla azalıyor. Kuşların sayısının azalmasının başlıca sebepleri; DDT, tarım ilaçları, avcılık, kuşların yaşam alanlarını rahatsız etme ve yok etme gibi başlıca etkenler kuşların doğada hızla tükenmesine neden olmakta.
Sizlerde kuş gözlemcisi olabilirsiniz
Bir kişide kuş gözlemciliği tutku olduktan sonra o kişi ne kafe ve/veya kahve’ye gitmeyi isteyecek ne de internet kafede, evindeki bilgisayarda gününü heba edecektir. Sırt çantasına dürbününü, kuş gözlem kitabını, not defterini, suyunu ve yiyeceğini koyup insanlığın yaratmış olduğu her türlü kirlilikten uzaklaşarak ilk geldiği yer olan doğayla baş başa kalacak ve onun sesine kulak verecektir. Gözlem yaptığı süreç içersinde doğanın doktoru, sözcüsü ve savunucusu olacaktır. Kuş gözlemcisi olmak için bir çift meraklı göz, bir dürbün ve bir de kuş gözlem kitabınızın olması yeterlidir. Gözleme evinizin/yurdunuzun penceresinden başlayabilirsiniz. Yaşadığınız kentteki kuş gözlemcileriyle tanışıp birlikte her hafta farklı bir yere giderek dünyanın en çevreci hobisi ile hem doğayı yakından tanıyabilir hem de doğayı koruyabilirsiniz. Dünyanın en çevreci hobisi olan kuş gözlemciliğinin en güzel yanlarından birisi de bireyin asosyalleşmesini engelliyor ve takım ruhuyla hareket etme becerisini kazandırıyor.
Ülkemizde kuş gözlem faaliyetlerini üniversitelerde bulunan kuş gözlem kulüpleri ve bunun yanında kuş gözlemcilerinin birlikte kurdukları kuş gözlem topluluklarında yer alabilirsiniz.
Şehrin keşmekeşinden sıyrılıp doğayı yakından tanımak istiyorsanız hadi sizde kuş gözlemcisi olun, doğaya gidin ve doğayı koruyun!
Şükrü Esin
Urfalı Kuşçular Grubu Koordinatörü
Radikal Gazetesi RADİKALGENÇ eki 14.10.2008